Levandulové údolí v Chodouni zahajuje advent
Chodouň/Praha, 26. listopadu 2021
V neděli začíná jedno z nejkrásnějších období celého roku. Pojďte ho strávit v krásném prostředí Levandulového údolí ve středočeské obci Chodouň. Organizátoři si pro vás připravili program pro celou rodinu, který je plný zábavy, her, workshopů a výtečného jídla a pití. Přijďte si odpočinout, pobavit a načerpat energii, kterou teď všichni potřebujeme víc než dřív. Vzhledem k situaci sledujte prosím pravidelnou aktualizaci na www.levanduloveudoli.cz.
27. 11. 2021

Kouzlo Vánoc v Levandulovém údolí
Pro návštěvníky je připravena „Cesta do Betléma“, adventní stezka plná kvízů, hádanek a úkolů, při níž se budete procházet po vápencových mořích. Vychutnat si můžete i adventní levandulové speciality – levandulovou vánočku, cukroví či drinky s BIO Levandulí Chodouňskou.
Těšit se můžete na tradiční pokrmy, jako je kuba, salát, řízečky, vinná klobáska, vepřové koleno a další slané i sladké lahůdky. Zahřeje vás BIO čaj pro klidnou mysl a veselé střevo, levandulový svařák, punč či grog, osvěžit se můžete levandulovým proseccem, mojitem, limonádou či harmonizovanou vodou.
28. 11. 2021
Svícny, věnce a vánoční dekorace – dílny a workshopy
V neděli je třeba zapálit první svíci na adventním věnci, a tak si můžete v naší dílně připravit věnce, svícny i dekorace pro váš domov snů.
Připravena je také Cesta do Betléma, adventní stezka plná kvízů, hádanek a úkolů, při níž se budete procházet po našich vápencových mořích. Vychutnat si můžete i adventní levandulové speciality – levandulovou vánočku, cukroví, drinky s BIO Levandulí Chodouňskou, svařák nebo grog. Těšit se můžete na tradiční pokrmy, jako je kuba, salát, řízečky, vinná klobáska, vepřové koleno a další slané i sladké lahůdky.
Připravte si levandulové cukroví!
Už jen jeden měsíc nás dělí od Vánoc, a tak jsme si pro vás připravili recept na vynikající levandulové cukroví.
Suroviny:
Těsto:

210 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
lžička levandulového oleje
lžička levandulové masy
1 žloutek
Poleva:
150 g moučkový cukr
1 bílek
Přírodní (borůvkové) barvivo
Jak připravit levandulovou masu?
Suroviny:
2 lžičky BIO čaje z čisté BIO Levandule Chodouňské
100 g BIO třtinového cukru s Levandulí Chodouňskou
1 BIO citron
Pochutnejte si na hrnku BIO levandulového čaje (dvě lžičky levandulového čaje na půl litru vroucí vody). Dejte stranou 10 ml čaje a povařte jej se 100 g třtinového cukru s BIO Levandulí Chodouňskou. Míchejte tak dlouho na prudkém ohni, až vznikne levandulová masa. Masu používáme do omáček na červená i bílá masa, ryby, do pudinků, cheesecaků, tvarohů, jogurtů, marmelád, medu a dresinků. Levandulová masa je vynikající také do dezertů – buchet, koláčů, dortů, na krémy i polevy.
Postup:
Připravíme si do mísy mouku, změklé máslo, cukr a zakápneme levandulovým olejem.
Rozehřejeme si levandulovou masu a vmícháme do těsta.
Zpracujeme si pěkně těsto. Následně ho vyválíme na pomoučené pracovní ploše a můžeme vykrajovat tvary, které máme rádi – slzy, kolečka, srdce.
Dáme na pečicí papír na plech, opatrně si můžeme pomoci kuchyňským nožem.
Pečeme podle druhu trouby jako obvyklé cukroví. Po upečení necháme pečivo necháme vychladnout.
Borůvky prolisujeme, nebo v trošičce horké vody rozmícháme barvivo tak, aby byl výsledek levandulově fialový. Po kapkách přidáváme k cukru a bílku a umícháme polevu.
Vyhladíme si levandulový krém a vychladlé pečivo zdobíme dle vlastní fantazie. Můžeme také slepovat jemnou meruňkovou marmeládou, která se nejlépe s levandulí hodí a zdobit slepené tvary cukroví levandulovou polevou.
Levandulové údolí a BIO Levandule Chodouňská
Za unikátním Levandulovým údolím, tříhektarovým polem s 50 000 BIO levandulemi, stojí Helena Neumannová a Milena Krčálová, které zde levanduli začaly pěstovat v roce 2014. V manufaktuře v Levandulovém údolí se z levandule v BIO kvalitě vyrábí čaje, oleje, koření, sušenky, raw tyčinky a spoustu dalších zdraví i tělu prospěšných produktů. Pořádají se zde také nejrůznější ozdravné procedury nebo workshopy.
Levandulové údolí se nachází ve středočeské Chodouni, v samém srdci Geoparku Barrandien na bývalých vápencových mořích. Nedaleko naleznete hrady Točník, Žebrák, Křivoklát, Nižbor s keltským oppidem nebo zámek v Hořovicích. Brdské lesy se tak mísí s opojnou vůní Levandulového údolí a nabízí novodobým poutníkům klid, mír, pohodu, odpočinek a hlavně zdraví z čisté přírody.
Díky Nadaci Tipsport vyrostl v Levandulovém údolí ovocný sad a vysazeny byly také další stromy či ovocné keře.
Levandule je momentálně nejúčinnějším vědecky prokázaným antidepresivem na světě. Optimálně podporuje imunitu, léčí a hojí, protože obsahuje značné množství přírodních antioxidantů, antibiotik nebo antiseptik. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, je vhodná na detoxikaci organismu, pomáhá při diabetu, nadváze, vysokém krevním tlaku i cholesterolu. Dezinfikuje tělo i duši, stimuluje nervový tonus, ulevuje od trávicích potíží. Její pozitivní účinky na lidské tělo a mysl znali a využívali už staří Egypťané, Etruskové, Féničané, Řekové, Římané, Arabové nebo Keltové.