Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty
Praha 26. listopadu 2021

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!
Krémová polévka z pečeného česneku, restovaný špek a krutony
Krémové polévky zažívají každoročně na podzim velký boom. Aby taky ne! Pořádná porce husté polévky pohladí na duši a prohřeje celé tělo. Vyzkoušejte naši česnekovou, která je lehká na přípravu a potřebujete na ni minimum ingrediencí. Chuť zvýrazněte naším tajným esem v rukávu – Lesním špekem – dřevorubeckým bokem speciál od Ing. Michala Šnebergra, který provozuje vlastní uzenářskou řemeslnou výrobnu v Železné Rudě. Výrobky výjimečné kvality navazují na historickou šumavskou výrobu uzenin, vyznačující se výraznou chutí po uzení a trvanlivostí. Produkt Lesní špek – dřevorubecký speciál získal v roce 2021 značku kvality Regionální potravina pro Plzeňský kraj. Více se dozvíte na webu: http://www.reznictvisnebergr.cz/.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 min.
Náročnost: *
Ingredience:
3 palice česneku
300 g brambor
100 g cibule
300 ml smetany
600 ml zeleninového vývaru
250 g Lesní špek – dřevorubecký bok speciál od Ing. Michal Šnebergr
20 ml oleje
20 g rozmarýnu
sůl, pepř
chléb
Postup:
1.Česnek dáme péct v celku do trouby na 180 stupňů na 25 minut.
2. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme nakrájené brambory, rozmarýn
a orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.
3. Přidáme pečený vyloupaný česnek a vše provaříme 30 minut.
Dochutíme solí a pepřem.
4. Špek nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi.
5. Chléb nakrájíme na tenké plátky a opečeme na pánvi.
Mrkvový koláč s tvarohem a ořechy
Klasický „mrkváč“ si již vytvořil nezastupitelné místo v mnoha českých domácnostech i ve vyhlášených kavárnách. Mrkev přidaná do těsta totiž umí vykouzlit harmonickou, lehce nasládlou chuť, která je ve spojení s tvarohovou náplní neopakovatelná. Přinášíme recept na mrkvový koláč, do něhož jsme použili tvaroh od Ing. Dagmar Řezníkové, který zvítězil v soutěži Regionální potravina v roce 2021 v Kraji Vysočina. Tvaroh je vyrobený z plnotučného mléka s ponechanou smetanou. Jeho vysoká tučnost zajišťuje plnou smetanovou chuť a kombinace živých kultur s řízeným srážením dodává lahodnost bez zbytečné kyselosti. Více o rodinné firmě Sýrárna Danka zjistíte na facebookových stránkách: www.facebook.com/syrarnaDanka.cz.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 1,25 h
Náročnost: *
Ingredience:
85 ml oleje
75 g cukru
2 vejce
50 g vlašských ořechů
90 g špaldové mouky
25 g rozinek
1 sáček kypřicího prášku
0,5 lžičky mleté skořice
špetka mletého muškátového oříšku
špetka soli
Náplň:
20 ml smetany
250 g tvarohu od Ing. Dagmar Řezníková
100 g moučkového cukru
Postup:
1. Olej, cukr a vejce vyšleháme.
2. Přidáme nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy, rozinky a zbytek suchých ingrediencí
a vše důkladně promícháme.
3. Směs nalijeme do formy na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě 55 min.
na 180 stupňů.
4. Hotový koláč necháme vychladnout. Koláč rozřízneme na polovinu
a naplníme vyšlehaným tvarohem se smetanou a cukrem.
Podzimní salát s pečenou dýní, zeleninou a sýrem
Zvolte v listopadu lehkou variantu večeře nebo oběda, která spolehlivě zažene hlad a navíc výborně chutná. Salát umně kombinuje sezónní zeleninu a lahodný sýr s vlašskými ořechy, který teprve dodá tu správnou chuť celému pokrmu. Sýr pochází z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, kde dbají na tradiční postupy a lokální ingredience. Mléko je od jejich krav
a oříšky ze zahrady. Vynikající sýr s vlašskými ořechy získal v roce 2021 ocenění Regionální potravina pro Jihočeský kraj. Více informací o Kryzanově farmě i jejích produktech naleznete na: https://www.kryzanovafarma.cz/.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *
Ingredience:
300 g mladého špenátu
250 g dýně
250 g mrkve
250 g cukety
300 g sýru s vlašskými ořechy od Jaroslav Kryzan
50 g slunečnicového semínka
20 ml dýňového oleje
sůl, pepř
Postup:
1. Cuketu nakrájíme na kolečka. Mrkev a dýni oloupeme, nakrájíme a přidáme na plech
k cuketě. Vše osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Pečeme v troubě 25 minut
na 170 stupňů.
2. Slunečnicová semínka opečeme na sucho na pánvi. (Je možné přidat i dýňová semínka a opražit je společně se slunečnicovými.)
3. Dýni, cuketu a mrkev smícháme s mladým špenátem, přidáme slunečnicová semínka
a natrhaný sýr. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Smažené tvarůžky, opečené mini brambůrky s pažitkou, domácí tatarská omáčka
Na závěr jsme připravili opravdovou lahůdku. Tradiční olomoucké tvarůžky neboli tvargle, které pochází z Velké Bystřice. Zde zrají pod valenými klenbami v kamenných sklepích. Jsou vyráběny řemeslně a s velkým podílem ruční práce. Odměnou za to je výjimečná chuť a jemná konzistence. Připravte si je osmažené v trojobalu, doplněné domácí tatarskou omáčkou a brambory. Více o tvarglích i zakladateli sýrárny a rovněž pivovaru Tvarg, Davidu Kapsiovi, naleznete na webových stránkách: https://www.tvarg.cz/.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *
Ingredience:
20 ks tvarglí od Tavoretus a. s.
2 vejce
100 g hladké mouky
200 g strouhanky
200 ml oleje
800 g mini brambůrek
100 g másla
20g pažitky
sůl, pepř
Tatarská omáčka
200 g majonézy
70 g cibule
70 g nakládaných okurek
25 g hořčice
sůl, pepř, cukr
Postup:
1.Tvarůžky obalíme v klasickém trojobalu a poté obalíme ještě jednou ve vejcích a ve strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji.
2. Brambůrky omyjeme a dáme vařit v celku do změknutí. Poté je opečeme dozlatova na másle a posypeme pažitkou.
3. Cibuli a okurky nakrájíme najemno a přidáme do majonézy. Dochutíme hořčicí, solí, pepřem a cukrem.
Zdroj fotografií a receptů: regionalnipotravina.cz anebo Regionální potravina.
Hana Králová, Ing. Eva Chalupová
O značce Regionální potravina
Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 500 výrobků od více než 350 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.