Gastronomie+++

Přivítejte podzim recepty z kvalitních surovin

Praha 19. října 2021

Akademie kvality si pro vás tentokrát nachystala grilované hřiby s hořčičným dresinkem, skládaný sendvič s kuřecím masem, slaninou a vajíčkem, dále koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou a na zapití ledový čaj s meruňkami a mátou. A pokud chcete, aby se nad vašimi kulinárními výtvory rodina a přátelé olizovali ještě týdny, vařte a pečte z těch nejkvalitnějších surovin. Z ovoce ze své zahrádky nebo třeba z vajec od sousedových slepic. Anebo v obchodě vyhlížejte výrobky se značkami kvality (např. Klasa, Bio, Regionální potravina), které jsou mj. zárukou skvělé chuti.

Skládaný sendvič s kuřecím masem, slaninou a vajíčkem

Možná že už na podzim nebude počasí přát piknikům, ale chuť na pořádně „vytuněný“ sendvič nás jen tak neopustí. Protože ten náš obsahuje také kuřecí prsa, může skvěle alternovat klasický teplý oběd. Nechybí ani vejce ve formě volského oka. Vejce je téměř dokonalou surovinou, obsahuje totiž všechny vitaminy (kromě „céčka“) a rozmanité spektrum minerálů (např. železo, draslík, zinek, fosfor apod.). Aby byl sendvič voňavější, doplňuje ho vypečená slanina. Více barvy i živin dodají zase rajčata a ledový salát. Nezapomeňte, že s výběrem potravin vám mohou pomoci značky kvality, jako je např. Klasa a Regionální potravina.


Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Náročnost: *

Ingredience:

12 plátků lepšího toastového chleba

300 g kuřecích prsou

4 vejce

8 ks slaniny

2 rajčata

ledový salát

majonéza

Postup:

  1. Kuřecí prsa zlehka prořízneme a naklepeme, aby maso bylo tenké. Potom ho osolíme
    a opepříme.
  2. Kuřecí prsa opečeme na pánvi. Poté vypečeme slaninu do křupava a nakonec uděláme volská oka.
  3. Toustový chléb opečeme z obou stran a z jedné strany každý plátek namažeme majonézou.
  4. Při skládání sendviče potřebujeme tři plátky toustového chleba vedle sebe. Na jeden plátek dáme kuřecí maso a ledový salát. Na druhý dáme plátky rajčat, slaninu a volské oko.
  5. Sendvič poté složíme tak, že jednotlivé vrstvy dáme na sebe a zakončíme plátkem toustového chleba namazaným jen majonézou.
  6. Sendvič propíchneme čtyřmi špejlemi a rozřízneme.

Grilované hřiby s hořčičným dresinkem

Připravujete si z hřibů a podobných hub stále dokola jenom řízky? Nikdo vám to nebere, je to báječný pokrm. Ale co kdybyste si zamilovali i jiné houbové jídlo? Napadlo nás houby zlehka orestovat na pánvi, přidat česnek a rozmarýn a dochutit solí a pepřem. Na závěr je ještě promícháme s naprosto dokonalým hořčičným dresinkem. Když máte kvalitní suroviny, stačí jich opravdu jenom pár a budou se vám tvořit boule za ušima, jak vám bude chutnat. Při sběru hub v lese se budete muset spolehnout na svůj instinkt, ale v obchodě vám s nákupem mohou posloužit loga kvality potravin (např. Klasa a Regionální potravina), jež najdete na jejich obalech.
Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Náročnost: *

Ingredience:

400 g hub

2 lžíce hořčice plnotučné

2 lžíce majonézy

1 lžíce medu

1 stroužek česneku

200 g polníčku

sůl, pepř, olivový olej

máslo

Postup:

  1. Houby dobře očistíme, nejlépe nožem nebo vlhkým hadrem. Houby nenamáčíme, aby do sebe nenasákly zbytečně moc vody.
  2. U všech hub uřízneme nohu a podélně ji rozpůlíme. Kloboučky můžeme podle velikosti taky zmenšit.
  3. Houby dáme na rozpálenou pánev a pečeme z obou stran, dokud nejsou měkké. Přihodíme kousek másla a přidáme plátky česneku a nadrobno nakrájený rozmarýn. Ke konci osolíme a opepříme.
  4. Mezitím si smícháme majonézu, hořčici a olej. Podle chuti jí osolíme a opepříme.
  5. Upečené houby dáme na talíř a přelijeme hořčičnou omáčkou.
  6. Dozdobíme polníčkem ochuceným olejem, solí a pepřem.

Koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou

Začaly se vám sbíhat chutě, jenom jste dočetli název receptu? Vůbec se vám nedivíme. Kdo by nemiloval oříšky a čokoládu! V tomto dezertu budou ovšem v méně tradiční podobě – v lískooříškovém másle s čokoládou, jímž se pomaže rozválené listové těsto. Aby se vyvážila hutnost, nesmí chybět příjemně nakyslá pokrájená jablka, která se po upečení pomažou rozehřátou meruňkovou marmeládou. Myslete na to, že moučník nejvíce chutná, je-li pečený s láskou a také z těch nejlepších surovin. Ty poznáte mj. podle značek kvality (např. Bio, Regionální potravina nebo Klasa).

Počet porcí: 8 porce

Doba přípravy: 55 minut

Náročnost: **

Ingredience:

1 listové těsto (lepší je už vyválený plát)

5 chuťově kyselejších jablek

200 g oloupaných lískových ořechů

80 g hořké čokolády

30 g cukru krupice

meruňková marmeláda

hladká mouka

máslo

vejce

Postup:

  1. Oloupaná lísková jádra pražíme, pokud nejsou upražená, v troubě na 160 °C cca 10 minut občas promícháme. Poté je dáme do mixéru a mixujeme do pasty zhruba 10 minut. Poté přidáme čokoládu, máslo a mixujeme, dokud se čokoláda nerozpustí.
  2. Vyválené listové těsto přeložíme na plech s pečicím papírem a po celém obvodu uděláme 1 cm široký okraj, který přilepíme rozšlehaným vajíčkem.
  3. Na těsto namažeme lískooříškové máslo, na které klademe plátky jablek na tenko nakrájených, tak aby se překrývaly. Okraj koláče potřeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby 180 °C
    a pečeme 30 minut.
  4. Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndáme ho a potřeme rozehřátou marmeládou pro větší lesk.

Ledový čaj s meruňkami a mátou

Nepijete náhodou pořád totéž? Vodu, čaj, kávu, možná džus a nějakou limonádu? Zkuste trochu pozměnit svůj „pitný repertoár“. Možná vás osloví náš ledový čaj s meruňkami a mátou, který jsme prosladili medem. Na meruňky se totiž občas trochu zapomíná, přitom jsou plné antioxidantů a vlákniny, která podporuje trávení. Základem našeho drinku je sypaný čaj. Vyberte si ho podle vašich preferencí. Zelený, černý, bílý, možná bylinkový? Přes noc ho necháme macerovat ve studené vodě a druhý den doplníme meruňkou a trochou meruňkového džusu, aby lépe vynikla chuť ovoce. Dokonalé osvěžení babího léta je na světě.


Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

2–3 lžičky sypaného čaje

6 ks meruněk

meruňkový džus

med

máta

Postup:

  1. Sypaný čaj nasypeme do 1 litru studené vody a necháme macerovat nejlépe přes noc.
  2. Vylouhovaný čaj smícháme s trochou meruňkového džusu a můžeme osladit medem a dobře promícháme.
  3. Hotový čaj nalijeme do skleniček a vložíme na menší kousky nakrájenou meruňku. Pro kouřovou příchuť meruňky ji můžeme zlehka ogrilovat.
  4. Čaj lze doplnit ledem a lístky máty.

Foto:  www.akademiekvality.cz  nebo Akademie kvality.

Hana Králová

O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách eklasa.cz.

O značce „Regionální potravina“

Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“

Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Více informací se dozvíte na webu myjsmebio.cz.

O značce „Ekologická produkce“

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

•             Zaručené tradiční speciality (ZTS)

•             Chráněné označení původu (CHOP)

•             Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Sdílejte ...