Odborníci vybrali na celonárodní pekařské soutěži v Pardubicích nejlepší Chléb roku 2021
Pardubice 17. září 2021
- 27. ročník tradiční pekařské soutěže o nejlepší chléb v zemi organizuje Svaz pekařů a cukrářů v ČR – významné potr. sdružení, má 130 členů, pekárny cechu mají rozhodující podíl na výrobě chleba v ČR
- Národní soutěž Chléb roku je součástí akce „Dny chleba Pardubice“, skládá se ze zahajovacího ceremoniálu, odborného semináře o nových trendech v oboru a na trhu, velké výstavy dodavatelů strojů / surovin / služeb do pekáren a galavečera s vyhlášením výsledků národní soutěže Chléb roku 2021
- Dny chleba se vyprofilovaly v největší pekařskou akci v Česku, navštíví ji letos okolo 350 pekařských odborníků, řada VIP hostů, dějištěm akce je moderně rekonstruované výstaviště IDEON Pardubice
- Vyhlášení výsledků národní soutěže proběhne 15. září od 18 hod v hl. sále výstaviště IDEON Pardubice
- Strategickým partnerem akce je 12 rokem společnost Tesco Stores ČR a.s. – v síti prodejen obchodního řetězce budou prodávány oceněné chleby ze soutěže

Epidemie Covidu nezabránila soutěžení pekařů
- Pro pekaře je věcí cti usilovat o vysokou kvalitu chleba i navzdory omezením, které přináší epidemie!
- Pekárny vyráběly chléb od počátku epidemie za ztížených podmínek (roušky v horkých provozech, dezinfekce, zajištění pracovníků do výroby v době karantén) a zajistily plynulé zásobování obchodů!
Národní soutěž CHLÉB ROKU 2021
- Prestižní národní soutěž kvality chleba, které se zúčastní desítky výrobců z celé České republiky
- V letošním roce přihlášeno 80 soutěžních vzorků chleba z celé ČR. Soutěží se v 5 kategoriích: Chléb roku 900-1200 g, Chléb roku 500-800 g, Chléb bez hranic (volná kategorie speciálních chlebů), Novinka roku (chlebová novinka uvedená na trh), Chléb mladých (hodnotí studenti SPŠPaS Pardubice)
- Vítěz využívá ochrannou známku Chléb roku a OZ „Chléb vynikající kvality“ (vysoké hodnocení kvality)
- Ocenění v soutěži je pro pekárny prestižní záležitost a možnost propagace produktu směrem k zákazníkům
Důvody konání soutěže o nejlepší chléb v ČR
- Soutěž Chléb roku organizovaná cechem pekařů má dlouhou tradici, soutěžení má pozitivní vliv na dosažení vysoké kvality chleba, zdravá rivalita přispívá k rozšiřování nabídky chlebového sortimentu
- Význam akce: propagace základní lidské potraviny – chleba, udržení vysoké kvality, osvěta spotřebitelů
- Cíl: posílit kvalitu českého chleba, výroba chleba je královská pekařská disciplína – věda i umění
- Pekařský svaz podporuje kvalitu chleba v ČR řadou aktivit: pořádá osvětovou akci „Světový den chleba v ČR“ v Břevnovském klášteře, organizuje národní soutěže Chléb roku a Pekař roku – junior, pořádá odborné semináře, informuje o trendech ve vývoji strojního zařízení a technologií v oborovém časopise PEKAŘCUKRÁŘ, vydal odbornou publikaci „Výroba chleba“ pro praxi a pekařské školy a učiliště
Parametry hodnocení chleba
- Hodnocení soutěžních chlebů proběhne 15. září od 11,00 hod v SPŠ Potravinářské technologie Pardubice
- Hodnotí 20 zkušených komisařů, pekařských odborníků (v každé kategorii 5), vzorky jsou anonymní
- Všichni komisaři národní soutěže jsou certifikováni senzorickou laboratoří VŠCHT Praha
- Systém hodnocení je 2. kolový, v 1. kole je vybráno 5 nejlepších chlebů kategorie, v 2. kole zvolí všech 20 komisařů vítěze a chléb vynikající kvality na 2. – 5. místě, kategorii Chléb mladých hodnotí studenti
- Posuzované parametry: vzhled, tvar a objem, dále kůrka, střídka, vůně a samozřejmě chuť chleba
- 100 bodový systém hodnocení je velmi propracovaný, jednotlivým parametrům je přiřazeno bodové hodnocení, vítězí vzorek chleba, který obdrží v součtu nejvyšší počet bodů

Chlebová statistika
- V ČR je okolo 700 pekáren, které ročně vyrobí 260 tis. tun chleba, tj. téměř 1 mil. chlebů denně
- Průměrná spotřeba chleba v ČR se ustálila na 40 kg/osobu a rok, před rokem 1989 byla přes 50 kg
- Dodavatelská cena pekáren je dle ČSÚ 17,26 Kč, dlouhodobě stagnuje, je nižší než v roce 2011 (17,50)
- Spotřebitelská cena 1 kg chleba je dle ČSÚ v 7/2021: 29,06 Kč, obchod má při prodeji chleba 30% marži!
- Cena chleba je dle Eurostatu v ČR 5. nejnižší v EU, levnější než v Česku je pouze na Balkáně
- Ročně utratí průměrný Čech za chléb cca 1 000,- Kč – cigarety, alkohol, hazard – možnost porovnání!
Český chléb versus zahraniční
- ČR je jeden z nejvyspělejších pekařských trhů v Evropě, co se týče sortimentu a zákaznického servisu
- Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá (různé hmotnosti, tvary, surovinové složení)
- V postcovidové době stoupá zájem o chlebové speciály se zdravotními benefity a kvalitní kvasový chléb
- V marketech jsou nabízeny chleby dopečené ze zmrazených polotovarů – jsou dražší než klasický chléb
Trendy na chlebovém trhu – spotřebitelské šetření Ipsos
- Zákazníci nakupují chléb hlavně v marketech (63 %), v pekařských speciálkách a menších prodejnách (27 %), v období epidemie koronaviru vzrostl on-line prodej a domácí pečení chleba
- Většina zákazníků preferuje nákup chleba v cenové hodnotě 25 – 35 Kč/kg, v Praze je cena chleba dražší
- Pro zákazníky je nejdůležitější vzhled chleba (36 %), výrobce (24 %), chuť a složení výrobku (22 %)
- Cena je při nákupu důležitá jen z 15 %, zákazníci se v době postcovidové opět orientují na nebalený čerstvý chléb, za kvalitu si neváhají připlatit, oblíbené jsou speciální chleby a regionální speciality
- Stále nejoblíbenějším druhem je Chléb konzumní Šumava (56%), Žitný (16%), Vícezrnný (12%), Celozrnný (10%) a Speciální (6%), Češi preferují nebalený chléb (70%) před baleným a krájeným (30%)
Zdravotní benefity chleba
- Chléb tvoří základ výživové pyramidy, jde o významný zdroj bílkovin, vitamínů řady B, vápníku, železa
- Vláknina působí proti civilizačním nemocem, snižuje hladinu cholesterolu a je prevencí cukrovky
- Chleby z celozrnné mouky působí příznivě na glykemický index a jsou bohaté na esenc. mastné kyseliny
- Při výběru chleba by lidé měli mít na zřeteli, jaký druh a složení je nejvhodnější pro jejich zdraví
Vývoj cen chleba po letošní sklizni
- Výrobcům chleba výrazně stoupají vstupní náklady: cena mouky +1000 Kč/t, nevyrovnaná kvalita obilí po sklizni, ceny energií +50%, růst cen PHM, nutné zvýšení mezd zaměstnancům, růst cen obalů a služeb
- Pekárny budou nuceny na podzim dát do souladu zvýšené náklady na výrobu chleba s prodejními cenami. Názor pekařů: Na dobrém chlebu by se nemělo šetřit! Vysoká kvalita vyžaduje odpovídající cenu.
Ing. Jaromír Dřízal – výkonný ředitel Svazu
Mgr. Michaela Celárková