Kouzlo zeleniny aneb Jak vyhrát plynový gril
Praha 8. září 2021
Jak si v září zavzpomínat na léto? Třeba tím, že si něco ugrilujeme! Zkoušeli jste dát na gril také zeleninu? Poradíme, jak na to. Také vám prozradíme, s jakými neduhy nám mohou pomoct jednotlivé druhy zeleniny. A pořád ještě se můžete zúčastnit soutěže „Vyhrajte léto na grilu“, kde je ve hře zahradní plynový gril a řada dalších cen. Co pro to udělat? Stačí koupit 3 výrobky s nějakou značkou kvality na obalu, jako jsou Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“. Soutěžíme do 12. září.
Podle čeho vybírat zeleninu?
Díky sezóně si můžeme v obchodech volit vždycky z několika druhů a také třeba podle původu.
„V každé zemi jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Když máme na výběr, zkusme sáhnout po zelenině pocházející z našeho regionu, nebo alespoň od nás. Je totiž nejen více čerstvá, protože je dopravená do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale je i bezpečnější pro spotřebitele. Zejména proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to má zelenina z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechává tak dlouhou uhlíkovou stopu jako zelenina dovozová. V neposlední řadě, pokud koupíme zeleninu od určitého místního farmáře, přímo ho podpoříme a navíc víme, kdo a jak naši zeleninu vypěstoval,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Začínáme grilovat aneb Jak vyhrát zahradní gril?
Jestli ještě žádný gril nevlastníte nebo pokud byste uvítali ještě jeden, zkuste ho vyhrát v soutěži „Vyhrajte léto na grilu“. Sledujte v obchodech na výrobcích, jaké z nich se pyšní některou ze značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“). Tato loga totiž mají pouze ty produkty, které splnily náročné požadavky na kvalitu. Co dělat dál?
- Vyberte si třeba jen 3, které vás něčím zaujaly, nebo je máte rádi.
- Pečlivě si od nich schovejte účtenku.
- Zaregistrujte se / přihlaste se na webu Akademiekvality.cz, kde vyplníte potřebné údaje.
Ve hře je zahradní plynový gril Fieldman FZG3003. Dalšími výhrami jsou MEVA Piknik party gril GP18002 a set grilovacího náčiní. Jenom pozor, soutěž končí 12. září.
Jak pracovat s grilem a zeleninou?
Nejspíše vás napadne, že každý druh zeleniny vyžaduje různé zacházení. Doba grilování zeleniny se logicky odvíjí od její velikosti a tvrdosti. Je ovšem také třeba zohledňovat skutečnost, že většina grilů má místa, která jsou více horká než zbytek plochy. Na ně vložte druhy zeleniny, které snesou více horka, např. cibuli a papriku.
„Nejprve začněte grilovat hutnější papriky a cibule (případně je dejte na více horkou plochu), poté přidejte: lilek, cuketu, houby a tykev. Jako poslední grilujte rajčata,“ radí Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Tip: Aby se vám zelenina nelepila na gril, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoli rostlinným olejem, jako je např. řepkový olej nebo olej lisovaný z jadérek hroznového vína. Také se ujistěte, že je váš gril dokonale vyčištěný.
A jakou zeleninu na gril raději nedávat?
„Grilovaná zelenina je výborná, ale raději negrilujte okurky, celer a většinu listové zeleniny. Nehodí se to kvůli vysokému obsahu vody. Výjimkou je naopak římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ dodává Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Více se dozvíte na webu akademiekvality.cz
Zdroj fotografií: www.akademiekvality.cz, Akademie kvality.
Hana Králová

O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách eklasa.cz.
O značce „Regionální potravina“
Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Více informací se dozvíte na webu myjsmebio.cz.
O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.
O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
• Zaručené tradiční speciality (ZTS)
• Chráněné označení původu (CHOP)
• Chráněné zeměpisné označení (CHZO)