Svijany opět zlaté na International Craft Beer Award
Svijany 24. července 2020
- Přes 900 přihlášených piv v desítkách kategorií
- Svijanský Máz 11 % získal zlato v kategorii český ležák plzeňského typu
- Kvasničák 13 % má stříbro v kategorii plzeňského ležáku
Opět jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili si z letošního virtuálního vyhlášení výsledků jedné z největších světových pivních degustačních soutěží – Meininger’s International Craft Beer Award – včera odnesla piva ze Svijan. V konkurenci více než 900 piv se v porýnském Neustadt an der Weinstraße prosadil Svijanský Máz 11 % (zlato v kategorii český ležák plzeňského typu) a Kvasničák (stříbro v kategorii plzeňského ležáku). Verdikt vycházel z hodnocení jury 45 odborníků z řad pivovarníků, someliérů a senzorických expertů z několika zemí.


Soutěž International Craft Beer Award pořádá vydavatelství Meininger Verlag, specializující se na tituly o víně a o pivu, teprve od roku 2014, ale za tu dobu se stala významnou světovou přehlídkou různých pivních stylů. Při hodnocení piva využívá speciálně vyvinutou metodologii ochutnávek přihlášených vzorků. Piva tak nesoutěží navzájem, pro individuální popis jejich vlastností – vzhledu, vůně, chuti a pitelnosti – se využívá stobodová stupnice. Získané ocenění pak doprovází senzorický popis v podobě speciálního diagramu, který může posloužit k zběžnému popisu piva.
Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Svijanský Máz stál naposledy na stupních vítězů letos v lednu ve světové profesionální degustační soutěži World Beer Idol 2020, v níž získal nejvyšší ocenění a titul nejlepšího piva plzeňského typu (BEST PILSNER). Svijanská
Kněžna 13 % se pravidelně umisťuje na stupních vítězů nejrůznějších soutěží, naposledy se stala vítězem loňského desátého ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2019 v kategorii polotmavých a tmavých speciálních piv.
Přímo z Meininger’s International Craft Beer Award si Svijany odvezly řadu cenu již v přechozích ročnících soutěže. Například v roce 2015 převzaly zlatou plaketu za studena dochmelovaný ležák Svijanský Rytíř 12 %, předloni za silné světlé pivo Svijanský Kníže 13 % a loni za Svijanskou Kněžnu (zlato v kategorii tmavé pivo českého typu) a Svijanský Máz 11 % (stříbro v kategorii český ležák plzeňského typu).


„Vždy jsou pro nás zásadní hlavně reakce běžných spotřebitelů a našich fanoušků, ale ocenění od jury 45 předních odborníků si samozřejmě také nesmírně považujeme. Všechna podobná ocenění nám dokazují, že jsme se vydali správnou cestou, když jsme vsadili na skutečně tradiční výrobní postupy českého piva,“ řekl k nejnovějšímu ocenění svijanských piv sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.
Svijanský Máz 11 % – svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar jej vyrábí již od roku 1998, kdy rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy „na žízeň“ a silnějšími dvanáctkami – ležáky.
Kvasničák 13 % – při výrobě neprochází filtrací, takže je v něm zachován plný obsah kulturních pivovarských kvasinek. Jemně zakalené pivo se vyznačuje příjemně hořkou chutí a lze je servírovat přímo ze svátečních dvoulitrových skleněných džbánů nebo litrových designových lahví.
Luboš Spálovský
Meininger Verlag
Vydavatelství se sídlem v Neustadt an der Weinstraße (Porýní-Falcko) se specializuje na tituly o víně a o pivu. Vydává například magazín pro pivní kulturu Meiningers Craft. Od roku 2014 pořádá soutěž International Craft Beer Award.
Pivovar Svijany
Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 709 896 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval přes 900 milionů Kč, naposledy do nové stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.
www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany
www.instagram.com/pivovarsvijany/