Velké víno z Moldávie – unikátní a nebezpečně pitelné
Praha 9. října 2019
Moldavská vína máme rádi, ročně jich vypijeme přes dva a půl milionu lahví. Většinou jde o polosuchá, polosladká či sladká červená kolem stovky za lahev. Tisíce let před Kristem žily na území dnešní Moldávie různé kmeny dnes souhrnně nazývané thrácké a víno bylo součástí jejich stolování. Thráčtí obchodníci vozili víno po vodě i souši na jih i západ, odkud putovalo dále do Egypta a Evropy. K nám se dostalo v 1. století po Kristu s římskými legiemi. Spolu s kavkazskými kmeny zásobovali thráčtí i trhy carského Ruska, které v roce 1812 území anektovalo a začalo osidlovat. Car pěstění vína podporoval (dodnes tu jsou funkční původní carské sklepy) a Moldávie se stala, spolu s Gruzií, zásobárnou celého Ruska, potom Sovětského svazu a států Varšavské smlouvy.

Po rozpadu SSSR chtěl prezident Putin ve vztazích pokračovat. Moldava však prahla po svobodě. Získala nezávislost v roce 1991. Rusko vzájemné obchodování za trest zrušilo. Miliony lahví levného sladkého průměrného červeného vína nakonec našly odbyt v mnoha zemích světa a Moldávie přežila. S chutí se vrhla na produkci suchých vín evropského stylu a svět žasne, jak se jí to vede, jak sbírá medaile v Evropě i zámoří, úspěšné konkuruje tomu nejlepšímu. Je na stejné 45. rovnoběžce jako Bordeaux, Burgundsko či Toskánsko. Kombinace unikátního prostředí, půdního složení a klimatu předurčuje Moldávii produkovat skutečně výjimečně kvalitní hrozny.
Moldavané jsou v podstatě Starorusové. S Rusy se přátelí, v zemi se mluví rusky, jen vlády se neshodnou, řekl mi kišiněvský taxikář. Kreml si prý nemůže zvyknout, že už není všemocný.

Každá významná vinařská země má svoji nejlepší, nesrovnatelnou a neopakovatelnou vinařskou ikonu. Francouzi jich mají několik, například Château d´Yquem, Château Pétrus, Domaine de la Romanée-Conti, Španělé vymysleli aristokratickou značku Vega Sicilia, Italové září s Angelo Gaja, Brunellem a Barolem, Australané se pyšní Shirazem Grange, který zajistil miliardový odběr na celém světě, Novozélanďané mají neopakovatelný Sauvignon Blanc, součást nápojového lístku snad každé dobré restaurace, Němci se pyšní nejlepším Rieslingem z Mosely. My nemáme nic. Mohli jsme mít Pálavu, ale všichni ti naši experti přes víno nějak nekonali. Pálava, perla našeho vinařství, je k dostání v mnoha variacích v levných obchodech i dobrých restauracích v množství daleko přesahující kapacitu vinohradů, kde se u nás pěstuje.
Moldávie svoji vinařskou ikonu intenzivně připravuje. Vysadili sice po druhé světové válce celou škálu francouzských odrůd, například Cabernety, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay a další, ale nakonec zjistili, že nejlepších výsledků dosahují s těmi původními thráckými, například Rara Neagra, Feteasca Neagra a Feteasca Alba, Saperavi. Osobně si myslím, že to bude Feteasca Neagra a některý listopadový den celý svět bude slavit Mezinárodní den Feteasca, jako dnes slaví argentinský Mezinárodní den Malbecu.
Zdenek Reimann