Různé

Letní vaření plné pohody a slunce & Vaříme s Vendy a Jirkou

Praha 28. dubna 2018

Krásné vůně, teplo, pohoda, lenošní či sport a pobyt u vody jsou znakem letních dní. Kdo by chtěl trávit většinu času v kuchyni? Proto Mlékárna Valašské Meziříčí společně s Vendulou Špetlíkovou alias Vendy, známou blogerkou, autorkou kuchařek a televizních pořadů a Jirkou Sýkorou, desetibojařem, mistrem světa v juniorech a mistrem Evropy v kategorii do 23 let, natočila další recepty pro mlsné jazýčky. Tentokrát se Vendy a Jirka rozhodli připravit rychlé svěží recepty pro nejrůznější pohoštění rodiny či návštěv v podobě vaječné tlačenky za použití Kysané smetany z Valašska, buchet na víkend či svačinky – perníku s Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nakonec pak pro děti, ale i dospělé pizzu z Kysané smetany z Valašska. Všechny recepty se Jirkovi a Vendy podařily na výbornou. Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem inspiraci pro rychlé a chutné letní vaření a pečení.

„Po úspěšném natáčení předchozích receptů ve spolupráci s Vendy a Jirkou, jsme se rozhodli připravit a natočit recepty další,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Tentokrát jsme se rozhodli připravit perník vhodný k pohoštění návštěv, pizzu nejen pro děti a vaječnou tlačenku na různé oslavy. Opět jsme využili samozřejmě i produkty naší mlékárny,“ dodává Radka Benešová.

Vendula Špetlíková je autorkou dvou knih o vaření. V televizním pořadu předávala divákům pohled do své kuchyně a hlavně inspirovala k výzvě Předej to dál! Je zastáncem tradiční české kuchyně a receptů po našich maminkách, babičkách a receptů ze starých kuchařských knih, které střeží jako rodinný poklad. Cílem pořadu bylo, aby se tyto recepty dále předávaly dětem, vnoučatům a rodinným přátelům. Její druhá kniha – Vaříme s Vendy! Recepty na spokojený život vznikla právě na základě tohoto televizního pořadu. Vendy dává svým receptů něco nového, lehkého a svěžího. Přesto zachovává tradiční.

Mgr. Kateřina Goroškov

 

VAJEČNÁ TLAČENKA

Ingredience

250 ml nálevu z kyselých okurek

6 lžic majonézy

6 lžic Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí

5 vajec natvrdo uvařených

100 g šunky

100 g hrášku

100 g kukuřice

100 g baby karotky

1 červená paprika

2 kyselé okurky

1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku (20 g)

Petrželka, sůl, pepř

 

Postup

Nejprve si připravíme formu srnčí hřbet, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Červenou papriku, šunku a okurky nakrájíme na kostičky. Do hrnce si nalijeme nálev z okurek, krátce zahřejeme (nevaříme), přidáme želatinu, promícháme, aby se nám hezky rozpustila, stáhneme z plotýnky a necháme pár minut vychladit, tak abychom nenalévali do směsi vařící. V misce si promícháme zakysanou smetanu, majolku a dochutíme solí a pepřem. Do misky se smetanovou směsí přidáme hrášek, kukuřici, mrkev, okurky, šunku, petrželku, a nakonec vmícháme připravenou želatinu. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí až po okraj formy. Vaječnou tlačenku podáváme s čerstvým pečivem, nebo toustíkem. Uvedená směs na vaječnou tlačenku mě vyšla na jeden srnčí hřbet a dvě muffinové formičky.

Příprava: 10 minut

Dokončení: 2 hodiny v lednici nechat ztuhnout

 

PIZZA ZE ZAKYSANÉ SMETANY

Těsto

1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí

350 g polohrubé mouky

1 celé vejce

1 polévková lžíce oleje

1 čajová lžička prášku do pečiva

Sůl

 

Postup

Těsto zpracovat, vyválet a položit na plech (používám pečící papír, abych nemusela vymazávat). Poté potřeme protlakem (kečupem) smíchaným s olejem, bylinkami, co máte rádi, já dala bazalku a oregáno. Navrch dáme všechno, co máte rádi, nebo co dům dal. Já dala sýr, šunku, salám, papriku a posypala kořením na pizzu, nebo bylinkami (oregano, bazalka). Pak již jen péci v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.

Příprava: 10 minut

Dokončení: 30 minut, pečení

VLÁČNÝ PERNÍK S POVIDLY

Ingredience

400 g hladké mouky

3 vejce

2 lžíce kakaa

300 g cukru

500 ml podmáslí (kefíru)

100 ml oleje

1 lžička jedlé sody

1 balíček kypřícího prášku do perníku

1 balíček vanilkového cukru

1 lžička skořice

2 lžíce medu

3 lžíce povidel (do těsta)

Povidla nebo marmeláda na promazání perníku

Postup

Všechny ingredience (včetně povidel a medu) umícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme asi 25 minut při 180°C (zkuste do perníku píchnout špejlí, jestli už je upečený). Poté můžeme perník podélně proříznout a natřít marmeládou nebo povidly.

Příprava: 5 minut

Dokončení: 25 minut pečení

 

www.varimesvendy.cz, http://facebook.com/varimesvendy

https://plus.google.com/102851902928288093449/posts/p/pub

https://www.youtube.com/channel/UCw83HPVmyiimdNFhkMIwN0w

https://www.instagram.com/varime_s_vendy/

 

Sdílejte ...