Regionální potraviny – Šampioni ve vaší kuchyni
Praha 17. listopadu 2017
Regionální potravina každoročně udělovaná Ministerstvem zemědělství seznamuje spotřebitele s oceněnými regionálními výrobky, a zároveň tak podporuje malé a střední producenty z regionů. Ocenění Regionální potravina obdrží každoročně okolo sta výrobků ze všech krajů ČR od farmářů a potravinářů, jejichž produkty jsou propagovány jak v regionu, kde byly vyrobeny, tak na akcích celorepublikového charakteru.

V době, kdy se na pultech obchodů setkáváme s řadou nekvalitních potravin z celého světa, má projekt především za cíl propagovat domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich spotřebě. Významně také podporuje zaměstnanost v jednotlivých krajích. Jedná se zároveň o jedinou značku svého druhu, která je zároveň soutěží, tzn. každý držitel značky zvítězil a byl vybrán odbornou porotou jako nejlepší mezi mnoha konkurenty v daném kraji.

Čerstvost, tradiční receptury, dobrá chuť a kvalitní složení, které zaručí cennější nutriční vlastnosti, to vše jsou charakteristické rysy výrobků značky Regionální potravina, jejichž seznam, včetně nově oceněných, je dostupný na webu www.regionalnipotravina.cz.

Soutěž probíhá vždy jednou ročně a účastní se jí malé a střední firmy z jednotlivých krajů o maximálně 250 zaměstnancích. Pro úspěch v soutěži je zásadní tradiční česká receptura a původ výrobku z daného regionu. Podíl místních surovin na jeho vzniku musí být přitom minimálně 70 %. Soutěží se celkem v devíti kategoriích: Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, Sýry včetně tvarohu, Ostatní mléčné výrobky, Pekařské výrobky včetně těstovin, Cukrářské výrobky včetně cukrovinek, Alkoholické i nealkoholické nápoje (vyjma vína), Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě a Ostatní. Mezi hodnotící kritéria patří například způsob výroby, design nebo dostupnost výrobku na trhu. Výrobky jednotlivých krajů hodnotí komise složená například ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské a Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a zástupců kraje. Ocenění samotné pak uděluje ministr zemědělství. Výrobek obdrží certifikát a po dobu čtyř let bude moci užívat značku Regionální potravina. Zelenomodré logo na obalech výrobků pak spotřebiteli garantuje, že suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce a že tyto výrobky zvítězily v dané kategorii.

Erika Daňková

