Ekonomika

MAKRO Akademie – Den španělské kuchyně

Praha 8. listopadu 2017

MAKRO Akademie hostila úvodní workshop projektu Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách. Programu se zúčastnili i zástupci sbírky Pomozte dětem a projektu Pestrá strava

Během workshopu v pražské Makro Akademii se zástupci školních jídelen z celé České republiky naučili připravovat tradiční španělské menu uzpůsobené potřebám dětských strávníků.

Třetí ročník projektu Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách, pořádaný Asociací školních jídelen ČR, se zaměřil na španělskou kuchyni. Záštitu nad ním převzalo Velvyslanectví Španělska v České republice. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín, španělský velvyslanec v ČR, se zúčastnil úvodního workshopu, prohlédl si MAKRO Akademii a pohovořil s kuchaři a kuchařkami o španělské gastronomii a tradicích. „Jsme velice rádi, že se nám již třetím rokem daří udržovat intenzivní spolupráci s velvyslanectvími i partnery, a přinášet tak do školních jídelen mezinárodní inspiraci a dětem zdravé a chutné obědy“, komentuje Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR.

Během úvodního workshopu se kuchaři a kuchařky seznámili s tradičními surovinami i recepty Pyrenejského poloostrova. Pod vedením španělského šéfkuchaře Enrique Garcii Tejada a Petra Stádníka, šéfkuchaře MAKRO Akademie, pak připravovali tříchodové menu složené z polévky, hlavního chodu a dezertu. Studená polévka gazpacho, rýžová paella s kuřecím masem i marinované pomeranče sklidily pochvaly z řad dospělých i dětí, kterým je španělské školní menu primárně určeno.

Během dopoledního programu se do vaření zapojili i samotní žáci základních škol, kteří si v rámci projektu Pestrá strava připravovali zdravé školní svačinky, např. zeleninové tortilly či sendviče s lososem. Dětem u příprav asistovala i Marie Doležalová a Kuře ze sbírkového projektu Pomozte dětem organizovaného Nadací rozvoje občanské společnosti a Českou televizí. Společnosti MAKRO ČR BONNO GASTRO SERVIS se při této příležitosti stali partnery projektu. „MAKRO se pravidelně zapojuje do projektů podporujících žáky a studenty, organizuje pro ně studentské soutěže i vzdělávací programy. Spojení s projektem Pomozte dětem je pro nás přirozeným krokem a jsme za toto partnerství moc rádi“, komentuje Stanislav Sekyra, Head of Product Management HoReCa, který za společnost MAKRO Cash & Carry ČR předal šek na 20 000 Kč.

Věra Holcová, obchodní manažerka společnosti BONNO, která předala šek ve výši 10 000 Kč doplňuje: „Rádi pracujeme na bázi vzájemné prospěšnosti a myslíme si, že tato akce je toho krásným příkladem.“

Vybrané školy a jídelny, které se zapojily do projektu, zařadí španělské pokrmy do stálého menu a během následujícího roku ve spolupráci s Asociací školních jídelen ČR, Velvyslanectvím Španělska a dalšími partnery uspořádají pro své žáky projektový den, kde se i oni budou moci blíže seznámit se španělskou kulturou, tradicemi a gastronomií.

www.makro.cz

www.facebook.com/makro.czwww.twitter.com/makrocr

Petra Holá, Roman Nýdrle

Rozhovor s Ana Lucia Vich Gadella – ekonomický a obchodní rada Velvyslanectví Španělska

 

ČN: Co očekáváte od dnešní prezentace dnů Španělské kuchyně v českých školách, na které dalo Vaše Velvyslanectví záštitu?

ALVG: Hlavním cílem naší akce bylo přiblížit českým žákům zakladších škol Španělsko a je pravda, že tuto spoluprací nám nabídla Asociace školních jídelen České republiky. Tato myšlenka nás  zaujala, a  proto jsme se rozhodli zúčastnit se tohoto mezinárodního dne,  protože se domníváme, že prostřednictvím jídla a typických pokrmů  můžou žáci poznat Španělsko a nejen Španělsko jako takové ale můžou poznat jeho kulturu, ekonomiku a památky….

ČN: Jakým dalším způsobem chcete propagovat španělskou kuchyň v České republice?

ALVG: Možností propagovat Španělsko   je opravdu mnoho, na naše náklady zveme do České republiky prostřednictvím institutu Cervantes umělce, spisovatele herce, pořádáme  výstavy a prezentace  knih. Ve Vídni máme pobočku, která propaguje a organizuje cesty do Španělska.  Organizujeme různé   kurzy a semináře, kde můžou návštěvníci ochutnat typické  španělské jídla a speciality.  Co se týká základních  škol organizujeme na nich pravidelné gastronomické semináře, kde můžou účastníci  ochutnat Španělské speciality. Pokud jde o kuchařské učiliště, tak děláme  speciálně ochutnávky, které  děláme přímo na jejich školách. Pořádáme speciální akce, na které zveme pozvané hosti (cca 25 osob) do španělských sklepů na ochutnávku  vín, kde je učíme poznávat a degustovat kvalitní španělské vína. Když pořádáme nějaký seminář, nebo kulturní akci  vždy se  tam  snažíme propašovat španělskou gastronomii  – vždy spojujeme španělské akce s gastronomii.

ČN: Jaké je Vaše oblíbené české jídlo?

ALVG: Zbožňuji  chlebíčky. Mám ráda bábovku a na vánoce  velice ráda pojídám české cukrový, které opravdu miluji.  Guláše  moc nejím.  Zbožňuji  kachnu,  a ráda si na  pochutnávám  v jedné hospůdce na Petříne.

Děkuji za rozhovor…

 

 

 

 

Sdílejte ...