Potraviny na pranýři
Praha 23. srpna 2017
Dne 22. 8. 2017 seznámil ministr zemědělství Marian Jurečka na tiskové konferenci novináře s tím jak Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) již pět let pranýřuje nedostatky v kvalitě potravin. Zároveň byl vedle vyhodnocení projektu představen i výsledek výzkumu spokojenosti mezi spotřebiteli.
Celkem 3714 šarží nevyhovujících potravin zveřejnil za pět let své existence projekt Potraviny na pranýři, který v létě roku 2012 spustila inspekce. Byly mezi nimi potraviny nejakostní (949), falšované (1207) i nebezpečné (1558). Výzkum mezi 2209 uživateli, který si nechala inspekce zpracovat, nyní ukázal, že 99 procent jich považuje zveřejněné informace za důvěryhodné a užitečné.
Dotázaní ocenili, že projekt, který nyní existuje na webu i na sociálních sítích, jim umožňuje chránit se před nákupem nebezpečných či nekvalitních potravin. Zároveň jim dává informace o provozovnách veřejného stravování se špatnou úrovní, protože zveřejňuje uzavřené provozy.
Projekt umožňuje lépe informovat veřejnost, která má zájem o informace o potravinách i o kvalitě provozoven veřejného stravování, konstatoval ministr zemědělství Marian Jurečka, pod jehož resort SZPI patří. Zároveň podle něho pomáhá těm podnikatelům, kteří se snaží mít špičkovou kvalitu. „Těm pomáháme v rámci boje s nekalou konkurencí,“ řekl ministr.
Výzkum ukázal, že projekt mění nákupní chování spotřebitelů. Celkem 86 procent respondentů přiznalo vliv takto získávaných informací při nákupu potravin a 42 procent jich uvedlo, že Potraviny na pranýři ovlivnily jejich výběr při návštěvě gastrozařízení.
Podle 84 procent respondentů vytváří zveřejňování kontrolních výsledků účinný tlak na nepoctivé výrobce, prodejce či provozovatele veřejného stravování, aby od svého nepoctivého chování ustoupili.
JK